Kattûkse Senioren Middag

Thema

Vorig jaar was de eerste editie van deze gezellige middag georganiseerd door SKA. Veel van de ouderen uit Katwijk, Valkenburg en Rijnsburg hebben ons bezocht. Uit de directe regio was er zelfs bezoek, helemaal met openbaar vervoer vanuit Noordwijkerhout.

De gasten hebben met veel plezier een leuke middag gehad met muziek, koffie en thee, drankjes en heerlijke hapjes verzorgt door SKA. De prijzen pot van de tombola was groot. Omdat dit de eerste keer was dat SKA deze middag verzorgde kreeg elke gast een lot voor de Tombola, gratis!

Ook dit jaar zal de Kattûkse Senioren Middag weer gehouden worden. Lees hieronder de informatie.

Openingstijden

Datum: 29 December 2018

Zaal open: 13:00 – 17:00

Bar dicht:  16:45

 

Zaal

De middag vind plaats in de grote tent van het Festival terrein SKA. Gezellige zitjes van tafel en stoelen zorgen ervoor dat u heerlijk kunt zitten. De kachel brand warm en de zaal is leuk versierd.

Toegankelijkheid:

Wij zorgen ervoor dat ook de minder valide bezoeker geholpen wordt met het betreden of verlaten van de zaal. Denk daarbij aan het zelfs met scootmobiel en al door diverse jongeren geholpen de drempel over getild worden. Niets is onze jongeren te gek.

 

g

Muziek

Deze middag treden diverse artiesten op. Zij zullen u meenemen met hun repertoire naar de tijd van weleer. Leuke meezing nummers, een dansje is zo gemaakt!

Programmering

ZEEMANSKOOR SKUYTEVAERT

Rond de eeuwwisseling deden stoomschepen hun onstuitbare intrede op de wereldzeeën. Ze namen in toenemende mate de plaats in van de zeilschepen die tot dusver de verbindingen met overzeese wereld- of gebiedsdelen hadden onderhouden. Met het verdwijnen van de zeilschepen, ook wel windjammers genoemd, dreigden ook de zogenaamde shanties in de vergetelheid te geraken.

Deze ritmische arbeidsliederen werden aan boord gezongen tijdens bijvoorbeeld het gelijktijdig doorhalen van de brassen, bij het ankerlichten of bij het zware en ééntonige werk aan de pompen.

Voor het ontstaan van het woord “shanty” bestaan meerdere verklaringen. Een daarvan is dat het woord is afgeleid van het Engelse woord “chant”, wat zoveel betekend als zingen, een aanduiding voor negerliederen. Een andere lezing noemt het een afleiding van het Franse woord “chanter of chantez” zoals de Franssprekende neger-bootwerkers in New-Orleans het uitdrukten.

Naast de werkliederen waren er ook de ballades, waarin het harde leven aan boord, de willekeur van het scheepsgezag, de goede of slechte eigenschappen van het schip of de emotionele bindingen met de wal werden bezongen. Niet al deze liederen vonden hun ontstaan rechtstreeks in de zeevaart. Een aantal werd overgenomen uit het arbeidsrepertoire van negers die belast waren met het laden en lossen van de schepen, of uit het milieu van houthakkers en goudzoekers, waarin zeelui soms enige tijd hun geluk beproefden om vervolgens, met kennis van nieuwe melodieën en teksten, naar de zeevaart terug te keren.

Met shanties worden uitsluitend die liederen bedoeld, die werk-ondersteunend gebruikt werden. Hierbij is voornamelijk het ritme belangrijk.
De andere, vaak wat melancholieke liederen (fore-bitters), kunnen als zeemansliederen worden omschreven.
Beide categorieën maakten een duidelijk beeld van het leven en werken van het internationale legioen zeelui op de wereldzeilvloot.

KOOR: MANNEN van KAT-RIJN

Gezelligheid is het belangrijkste onderdeel van de repetities van het mannenkoor “de Mannen van Kat-rijn”.
Dankzij die gezelligheid heeft het koor een positieve en vrolijke uitstraling en wordt het vaak voor optredens uitgenodigd. Hierbij wordt repertoire uit de oude doos uitgevoerd dat bij jong en oud minstens een glimlach te voorschijn tovert. Alle repertoire wordt tijdens de repetities op dinsdagmiddag “vers” gehouden en waar mogelijk uitgebreid met een tweede soms derde stem. Gaandeweg worden zo juweeltjes van liedjes geboren die graag gezongen worden, begeleid door het orkestje van accordeons en een gitaar. Voor de dirigent is het koor een bijzondere bezigheid. De nadruk ligt op gezelligheid als drijvende kracht en dan komt de kwaliteit vanzelf met de juiste hoeveelheid geduld en volharding. De glimlach is het belangrijkste middel om de doelen te behalen.

Tombola

De middag wordt net als vorig jaar afgesloten met een prijzen Tombola.

 

 

Drank

Aan de bar zijn koffie en thee geheel gratis. Kunt u zelf niet halen, dan komen wij uw koffie aan tafel brengen.

Fris, bier en wijn zijn ook verkrijgbaar. Deze kunt u aan de bar alleen met contanten afrekenen.

De hapjes die rond gedeeld worden u aangeboden door SKA.

Garderobe

In de zaal zijn garderobe rekken. Hier kunt u uw jas ophangen.

Deze garderobe is niet bewaakt. De organisatie is niet aansprakelijk voor diefstal of schade aan uw jas.

Extra informatie:

Hier volgt extra informatie.